تداخل های صوتی زمانی اتفاق می افتد که صدای مستقیم از یک بلندگو با صدای منعکس شده در داخل اتاق تعامل داشته باشد. این تداخل می تواند سازنده یا مخرب باشد.
تداخل صوتی مخرب زمانی اتفاق می افتد که دو صدا از فاز فعلی خارج شوند. یعنی از نظر زمانی نیمی از طول موج از هم جدا شوند. در حالی که تداخل صوتی سازنده هنگامی بوجود می آید که دو موج با یکدیگر هم فاز باشند. تداخل مخرب در دامنه های فرکانس بالا با افت هایی نسبتاً نزدیک به یکدیگر رخ می دهد که باعث می شود صدا کمتر قابل شنیدن باشد.
تداخل صوتی چگونه ایجاد می شود؟
پدیده تداخل صوتی را می توان از طریق درک صدا در گوش داخلی توضیح داد. غشای پایه در حلزون گوش، جایی که محتوای فرکانس صدا به صورت فضایی از هم جدا می شود، می تواند در ۲۴ باند تقسیم شود که می تواند به عنوان آرایه ای از فیلترهای باند گذر دیده شود؛ که فیلترهای شنوایی نیز نامیده می شوند.
فرکانس هایی که در یک پهنای باند بحرانی قرار می گیرند (یعنی با افزایش فرکانس افزایش می یابند)، به طور متقابل ارزیابی می شوند. این عامل باعث می شود گوش از نظر ادراک قادر به جدا کردن ویژگی های طیفی نباشد. در نتیجه نوسانات در دامنه های فرکانس پایین در صورت جدا شدن و دور بودن از یکدیگر می توانند ناخوشایند شنیده شوند.
علاوه بر این، طیف درک شده، نتیجه جمع شدن طیف ها در هر گوش است که باعث می شود ترکیبی از بازتاب های جانبی مشکل کمتری داشته باشد. تحقیقات می تواند نشان دهد که این جمع را حتی می توان با جمع کردن دو واقعه صوتی مختلف که به هر دو گوش می رسد، همانند هر دو گوش تکرار کرد.
همانطور که پیش از این در شکل ۱. پست اثرات محیطی ذکر شد، شنوندگان تمایل دارند با آکوستیک در اتاق سازگار شوند و توانایی درک “از طریق” اتاق را دارند تا تصویر طبیعی منبع صدا را درک کنند. این می تواند به عنوان توانایی تفکیک بین طیف در حال تغییر و ثابت در نظر گرفته شود. با این حال، این سازگاری ادراکی تنها تا زمانی که منبع صدا پایدار باشد امکان پذیر است.
نتایج یک آزمایش!
طبق یک تست شنیداری انجام شده در سال ۱۹۸۴ که با متخصصان آکوستیک که در اتاق های شنود خود ساخته شده اند، باز تولید صدا از یک بلندگو، تنظیم شده در یک مکان استریو سمت چپ، درک شده در “نقطه شیرین” حتی با نقص در پاسخ فرکانس نشان داده شده در شکل۱. لذت بخش بوده است.
آنچه که تا اینجا در رابطه با تداخل صوتی گفته شد و مواردی که در آینده به تفضیل به آن ها خواهیم پرداخت، زمینه ساز ایجاد یک سینمای خانگی با بالاترین کیفیت خواهند بود. محصولات صوتی ارائه شده در سیستم های هوشمند صبا که شامل اسپیکرهای دالی، امپلی فایرهای یاماها و کابل های ایناکوستیک با تنوع فراوان و کیفیت بالایی که دارند، امکان پیاده سازی هر نوع تجهیزات را متناسب با نیازهای مربوطه ایجاد می کنند.